Obuka

PRIJE SKOKA
Prije nego što uopšte počnete da skačete (samostalno), potrebne su određene stvari koje morate imati i ispuniti da biste se uopšte upustili u ovu avanturu.

Ovdje prije svega mislimo na dokumentaciju koju zakon nalaže da imate prije nego što krenete na obuku. Od ovih stvari, najbitnija je svakako ona koja podrazumjeva ljekarske preglede. Ljekarski pregledi su obavezni za sve one koji žele da skaču samostalno i da pristupe obuci. Ovi pregledi obuhvataju posjetu specijalizovanom doktoru gdje ćete reći da želite da uradite ljekarske preglede za tzv. “C” kriterijum (po starom) odnosno za kategoriju “2” po novom pravilniku (JAR). Na ovim pregledima će stručnjaci i komisija odrediti da li vi imate fizičke i psihičke predispozicije da se bavite padobranstvom.

Međutim, nema potrebe za pretjeranu brigu. Ove preglede uglavnom svi budući padobranci prolaze. Ono što je veoma bitno na ovim pregledima, je dobro stanje srca (što procenjuje kardiolog), i sposobnost reagovanja u kriznim situacijama (psiholog i psihijatar). Nakon uspješno izvršenih ljekarskih pregleda, dobiti ćete potvrdu da ispunjavate “C” kriterijum, odnosno klasu “2”, te da ste sposobni da se bavite padobranstvom. Sa ovom potvrdom ćete doći na aerodrom, i dati je nastavniku padobranstva koji će vas obučavati.

OBUKA ZA SKOK
Prije nego što se pozabavimo sistemom obuke, navešćemo najčešće metode obuke u svijetu (od kojih se neki primenjuju i kod nas). Najčešće, postoje 3 metode obuke za prvi skok:

U proteklom periodu, padobranci padobranskog kluba Titograd su uspješno prolazili AFF i S/L obuke.